Waarom een goede werk-privebalans belangrijk is voor jouw succes.

Het belang van een gezonde werk-privé balans is algemeen bekend. Steeds meer werkgevers ondersteunen hun werknemers bij het vinden van deze balans. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastiger dan gedacht. Hoe vind je de juiste balans in een tijd waarin alles snel gaat, je in verschillende ploegendiensten werkt en je ook aandacht wilt besteden aan je vrienden en familie? In dit artikel geven we je enkele tips om jou te helpen bij het vinden van een gezonde werk-privé balans.

  • 23 oktober 2023
  • 3 min. leestijd
Pro Industry 10

1. NEEM VOLDOENDE RUST 

Een feestje, een biertje met vrienden of een avondje gamen tot laat in de nacht kan erg leuk zijn. Echter, het is belangrijk om dit af te wisselen met voldoende rust. Een gezond slaapritme speelt hierbij een cruciale rol. Als je in ploegendiensten werkt, kan het moeilijk zijn om een consistent slaapritme aan te houden. Toch is het belangrijk om te proberen een “logisch” ritme te behouden. Sla geen nachten over en probeer 7 tot 8 uur slaap per nacht te krijgen. Op deze manier heb je de energie om de volgende dag weer vol energie aan de slag te gaan.

2. STEL DUIDELIJKE GRENZEN 

Overwerken of extra diensten pakken kan soms nodig zijn en wordt vaak gewaardeerd door werkgevers. Echter, als je merkt dat je eigenlijk rust nodig hebt, neem die rust dan ook. Door te veel te werken, kan je juist minder productief worden. Je werkt misschien meer uren, maar de kwaliteit van je werk kan eronder lijden. Daarnaast wil je ook niet dat je sociale leven eronder lijdt. Tijd doorbrengen met vrienden en familie geeft juist energie, dus het is belangrijk om genoeg tijd en energie aan hen te besteden.

Either you run the day or the day runs you"

 

3. BEPAAL ZELF DE KOERS VAN JE DAG 

Plan elke week een aantal activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Denk aan een etentje met je partner of vriend(in), een middag naar de kinderboerderij met je kinderen of een bezoek aan een leuke bar. Het kan ook nuttig zijn om tijd voor jezelf te plannen, waarin je bijvoorbeeld een boek leest, gaat gamen of gewoon helemaal niets doet. Deze tijd kan helpen om je gedachten tot rust te brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat activiteiten die intrinsiek gemotiveerd zijn, rust kunnenven. Intrinsieke behoeftes worden benuit gemotiveerd en kosten vaak minder moeite. Je doet ze omdat je ze zelf graag wilt, niet omdat het moet.


DE GEVOLGEN VAN EEN SLECHTE WERK-PRIVÉ BALANS 

Een onevenwichtige werk-privé balans kan leiden tot stress en zelfs een burn-out. Hoewel niet iedereen direct met deze ernstige gevolgen te maken krijgt, kunnen andere klachten zoals vermoeidheid, futloosheid en geen plezier hebben in je werk wel voorkomen. Om langdurig plezier in je werk te hebben, is het daarom belangrijk om de voorgaande tips goed op te volgen.

 

Ja we leven in een tijd waarin we 24/7 bezig kunnen zijn met social media, gamen, werk en andere activiteiten. Echter, het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen en de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Door voldoende rust te nemen, duidelijke grenzen te stellen, activiteiten te plannen naast jouw werk als operator en bewust te zijn van de gevolgen van een slechte werk-privé balans, ben je op weg naar succes en langdurig werkplezier.